Säröbanans historia (ingen räls eller tåg inblandade)

Resan vi alla gör pågår hela livet men just denna bryggeriresa startade 1994 i en fönsterlös källare i Alingsås, närmare bestämt i lunchrummet på det lokala Systembolaget. Precis fyllda 20 år och ny i en tills dess halvförbjuden värld, stod plötsligt hela världen paketerad i flaskor framför mig. Vilsen och grön men fast beslutsam att försöka lära mig allt om vin, öl, sprit, mousserande vin, starkvin och allt annat som såldes. All litteratur jag kom över luslästes och jag sög åt mig av vad kunniga personer i min omgivning berättade. Smak, doft, utseende, intryck och matkombinationer blev som ett gift och snart min nya favoritsysselsättning. För att inte gå helt över styr blev det sunda valet vid provsmakning hemmavid att oftast hålla mig till öl och första ölen blev efter många år till över tusen noggrant analyserade ölmärken.

Efter avslutade studier och inslagen yrkeskarriär fanns ändå alltid en längtan inom mig att åter jobba och hänge mig helt åt det som jag verkligen brann för, dryck i dess perfektion och kombination. En dag fick jag en ölbryggarkurs i present av min bror Erik och plötsligt öppnade sig en dörr som jag tidigare missat att glänta på. När sedan min bror Max någon månad senare ringde och sa att han i sitt kök börjat brygga öl blev jag nästan upprörd; för nog var det JAG och inte mina bröder som skulle brygga öl om något skulle bryggas. Detta var startskottet till ett snabbt upphandlat bryggverk i mindre format och på den vägen är det. Några år senare står jag nu med ett fantastiskt fint bryggverk från Portland Kettle Works i helt nya lokaler och känner mig kanske lika vilsen som den där första dagen på Systembolaget men med en glöd, beslutsamhet och god, balanserad öl i bagaget.

Vägen vidare

Balans och kvalitet är ledord för Säröbanans Bryggeri, ni kommer höra de orden några gånger. Oavsett vilken typ av öl som bryggs på Säröbanan så skall det som kommer ur kranarna alltid hålla yttersta kvalitet och en fantastisk balans i smaken, ölen skall inte spreta iväg utan lämna en komplett balanserad upplevelse oavsett om det är en besk pilsner eller en mörk fyllig porter. Som hängiven ölentusiast har jag genomgått alla trender som passerat den svenska ölscenen det senaste kvartsseklet. Ni som var med minns att för 25 år sedan skulle alla dricka Tjeckisk pilsner, experimentlustan gled över till belgiska ale, bière de garde mm och senare dundrade en stark våg av välhumlad öl från amerikanska mikrobryggerier in på våra pubar. Dessa kan vi nog tacka för uppkomsten av alla svenska mikrobryggerier som framgångsrikt tagit över stafettpinnen. Trenden idag är att det inte finns något som är rätt eller fel vad gäller vilken öl man väljer att dricka eller brygga,vilket är en alldeles förträfflig utveckling. 

Med kepsen i hand får jag erkänna att jag följde trenderna som de flesta andra och jag tycker fortfarande det är superkul att testa alla galna öl som vi möter idag. Men personligen har jag landat och uppskattar mer och mer publika öl som går att para ihop med olika maträtter och som går att dricka några stycken av under samma kväll utan att tungan skall krulla sig eller att man skall behöva vingla i säng. Någonstans i allt det här har Säröbanans öl vuxit fram, prova själva så förstår ni. Men som sagt; BALANS mina vänner, allt handlar om balans;)

© Copyright sarobanan.com